Valokuituyhteyden nopeuden mittaus

  1. Testaaminen on syytä suorittaa aina kiinteällä yhteydellä eli laitteella, joka on verkkokaapelilla yhdistetty johonkin kuitupäätelaitteen LAN-porteista. Langattomankin yhteyden nopeutta voi toki mitata, mutta tulos ei luotettavasti kerro tuotetun yhteyden todellista nopeutta.
  2. Testaa yhteyttä mahdollisten sisäverkonjatkeiden ohi, eli suoraan kuitupäätteestä. Omat reitittävät laitteet, wifi-toistimet ym. vastaavat on syytä irrottaa testauksen ajaksi ja käynnistää kuitupääte uudelleen ennen testiä.
  3. Testaa yhdellä laitteella ilman muuta kuormaa liittymässä. Läppärillä testattaessa käytä laitetta aina verkkovirtaan kytkettynä, akkua käytettäessä virransäästö voi vaikuttaa tuloksiin.
  4. Varmista, että testissä käytetyn tietokoneen verkkokortti kykenee käsittelemään testattavaa nopeutta (oli se sitten 200/200 Mbps, 1/1 Gbps tai jotain muuta). Päivitä laitteen ajurit tarvittaessa.
  5. Varmista myös että käytetty verkkokaapeli on vähintään CAT5e tai CAT6 tasoinen ja siten mahdollistaa yli 100 Mbps tiedonsiirron.

Suosittelemme ajamaan nopeustestin “Speedtest by Ookla”-applikaatiolla, joka on saatavilla iOS:lle Apple Storesta, Androidille Google Playsta sekä Windows 10:lle Microsoft Storesta. Voit käyttää nopeustestinä myös jokiverkko.speedtestcustom.com -sivulla tehtävää nopeustestiä.

Myös tietokoneen suorituskyky ja käytetty selain voivat vaikuttaa testituloksiin. Käytä siis mielellään mahdollisimman tehokasta laitetta testaukseen ja kokeile tarvittaessa useammalla selaimella sekä applikaatiolla, jos testattavan palvelun tasoinen nopeus ei tunnu toteutuvan.