Sievi vie valokuitua eteenpäin

kirjoittaja Hannu Verronen, Kalajokilaakso+

Sievin kunnanhallitus päätti viedä nopeiden tietoliikenneyhteyksien valokuidun toteuttamisen koko kunnan alueella eteenpäin. Kuntien kuituosuuskunnan hanketta pidettiin tärkeänä, koska sillä turvataan Sievin elinvoimaisuus. Jokilaaksojen Kuituverkko-osuuskunnan hallituksen jäsen, valtuuston 1. varapuheenjohtaja Jukka Linna (kesk.)piti asiassa kunnanhallitukselle ajankohtaiskatsauksen. Se menee takausasioineen vielä valtuustoon.

Osuuskunnan kuituverkko sai valtuustolta kunnan takauksen kaksi vuotta sitten, nyt on tulossa takauksen toimeenpanon käsittely. Ari Ahola (PS.) olisi halunnut jättää ajankohtaiskatsauksen ja takausasioineen hallituksessa vielä pöydälle. Muu hallitus pääti viedä asian eteenpäin.

Valokuitu aiotaan tehdä Sievissä mahdolliseksi jokaiselle asukkaalle. Kunnan 4,3 miljoonan euron takausvastuut lähtevät siitä, että liittymän ottaa 80 prosenttia sieviläistä. Valokuituverkko on aina tarjoamassa omistajalle samanlainen monopolin kuin sähköverkko. Langattomat verkot 4G ja 5G vaativat myös tukiasemilleen valokuidun.

Tiheän tukiasemaverkon uusi 5G voi tarvita osuuskunnan kuitua, mikäli joku operaattori haluaa joskus 5G-yhteyksiä Sievin rakentaa. Langattomat yhteydet tulevat täydentämään vakaan ja nopean tietoliikenneyhteyden tarjoavaa valokuitua. Oletus on, että 5G-tukiasemia jouduttaisin rakentamaan 100 metrin välein, jotta toimivuus taataan.

– Valokuituverkossa on kyse monopolitoiminnasta, joten sen omistuksen on hyvä olla yhteiskuntaa edustavalla taholla. Osuuskuntana me olemme myös voittoa tavoittelematon, kun taas kaupallinen yhtiö pyrkii tekemään voittoa. Me pyrimme tarjoamaan jokaiselle kuntalaiselle tietoliikenneyhteydet mahdollisimman edullisesti vuosikymmeniksi eteenpäin, Linna kertoo.

Sievin valokuituverkon ykkösalue on saanut jo maaseutuvirastolta avustuksen. Sievin kakkosalueelle, loppuosalle kuntaa, avustus haetaan keväänä aikana viestintävirastolta. Jukka Linna totea, että avustus on olennainen juttu hankkeen toteuttamiselle. Avustus tulee kattamaan kaikista rakentamiskustannuksista 40-50 prosenttia.

Kuituverkon rakentaminen on alkamassa roudan sulamisen jälkeen. Operaattorin kilpailutus on käynnissä. Kun taloliittymä on rakennettu, niin operaattori kytkee sen toimintaan. Koko Sievin kuituverkon rakentaminen valmistuu vuoden 2019 aikana. Liittymänhinnaksi on ajateltu 100 euroa, käyttäjän kuukausimaksusta ei ole vielä päätöstä. Liittymän nopeus on rajaton, taataan vähintään 100 megaa sekunnissa nopeus.

Osuuskunnan sääntömuutokset laitettiin vastamaan nykytilannetta. Osuuskunnan jäseninä ovat jatkossa Sievi ja Merijärvi, kun muut kunnat jäivät odottavalle kannalle.

Hankeen ohjausryhmää laajenee. Edustajiksi kunnanhallitus nimesi Antti Toivolan, Rami Rauhalan, Jenny Kosken, Eero Korhosen, Lea Töllin ja Terhi Kankaan. He edustavat kunnanhallintoa, alueita ja tulevia käyttäjiä. Osuuskantaan ei tule käyttäjäosuuskuntaa verotuksellista syistä.

Osuuskunta on täydentämässä hallitustaan vähintään nelijäseniseksi. Nykyisellään hallituksen jäseniä on kaksi, Jukka Linna ja Merijärven kunnanjohtaja Kari Jokela.